728x90 AdSpace

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Οι φόροι λυγίζουν το παλαιότερο κοινωφελές ίδρυμα της Ελλάδας


Το ίδρυμα μέριμνας νέων Γεωργ. & Αικ. Χατζηκώνστα, που αριθμεί 163 χρόνια λειτουργίας, κατάφερε να επιζήσει από την πτώχευση του 1893, τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Μεσοπόλεμο, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο και την Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, δίνει άνιση μάχη κατά της υπερφορολόγησης που έχει επιβάλει η πολιτεία σε ό,τι θεωρεί πως αποτελεί φορολογητέα ύλη. Και παρότι από το πρώτο μνημόνιο έως σήμερα φαίνεται να κερδίζει- με απώλειες βέβαια- τις μάχες, είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει να κερδίσει τον πόλεμο.

"Το δικό μας και το Χατζηκυριάκειο ανήκουν στα λιγοστά ιδρύματα, που ιδρύθηκαν το 1853 και έχουν καταφέρει να επιζήσουν μέχρι σήμερα” σημειώνει στο Capital.gr o διευθυντής του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, Λεωνίδας Δραγουμάνος.

Φοροεπιδρομή

Το ίδρυμα Χατζηκώνστα, από το 2012 έως σήμερα, έχει πληρώσει μόνο για ΕΝΦΙΑ ποσό της τάξης των 900 χιλιάδων ευρώ, με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

"Με 900 χιλιάδες ευρώ θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα έξοδα για τη φροντίδα 1.000 παιδιών” σημειώνει ο κ. Δραγουμάνος.

Το αρχικό χτύπημα προήλθε με το πρώτο μνημόνιο που έφερε τα πάνω – κάτω στη φορολογία των εισοδημάτων από μισθώματα χωρίς να προβλέπονται εξαιρέσεις για φορείς και δομές που προσφέρουν έργο σε παιδιά άπορων οικογενειών, συμπληρώνοντας, ουσιαστικά, το κενό του επίσημου κράτους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δυσκολία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και τα "φέσια” του Δημοσίου, που είναι κακοπληρωτής μισθωτής σε ορισμένα ακίνητα του κληροδοτήματος, οδήγησαν σε περαιτέρω κατρακύλα τα έσοδα.

Στα παραπάνω, προστέθηκε, το 2015, η εγκύκλιος Σαββαΐδου βάσει της οποίας τα έξοδα των κοινωφελών ιδρυμάτων δεν αποτελούν εκπιπτόμενες δαπάνες από το φόρο εισοδήματος, με τα ετήσια έξοδα του ιδρύματος να μην ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση επιτρόπου στα κοινωφελή ιδρύματα, πρωτοβουλία πίσω από την οποία ορισμένοι διακρίνουν το "μακρύ χέρι” του κράτους στην περιουσία των κληροδοτημάτων.

"Δεν υπάρχει στρατηγική σε σχέση με τα ιδρύματα παιδικής προστασίας που αποτελούν εύκολη λύση για να καλύπτονται οι στόχοι για έσοδα. Ως αποτέλεσμα, το ίδρυμα αδυνατεί να συντηρήσει τα ακίνητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο πρώην πρόεδροί του έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για πλημμελή συντήρηση ιδιοκτησιών του ιδρύματος ” αναφέρει ο κ. Δραγουμάνος.

Όλα αυτά όταν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ζητούν από το ίδρυμα Χατζηκώνστα να "βάλει πλάτη” στο προσφυγικό, με τα αιτήματα από τις εισαγγελικές αρχές για την περίθαλψη προσφυγόπουλων να αυξάνονται συνεχώς.

Το ίδρυμα όμως, που συνεπικουρεί το Ζάννειο και το Αμαλίειο, δεν είναι σε θέση να σηκώσει μεγαλύτερο "βάρος”, έχοντας αναγκαστεί να μειώσει τον αριθμό των ανήλικων φιλοξενούμενων σε 225 από 450.

Μόνιμη επωδός

Η έλευση της αριστερής διακυβέρνησης στην εξουσία, που συμπληρώνει τον Ιανουάριο δύο χρόνια, δημιούργησε, αρχικά, προσδοκίες ότι θα βρεθεί λύση στη - φαινομενικά μόνο - δυσεπίλυτη εξίσωση της φορολογίας των κοινωφελών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των κληροδοτημάτων θέτοντας το πρόβλημα στους ιθύνοντες, "άκουσαν” την ίδια, εδώ και χρόνια, επωδό: "το υπουργείο Οικονομικών έχει δεμένα χέρια, καθώς δεν διαθέτει εικόνα για το ακριβές έργο που επιτελούν τα περίπου 6.000 κοινωφελή ιδρύματα με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προχωρήσει στη θέσπιση εξαιρέσεων”.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί Φωτίου, είχε ξεκινήσει τη "χαρτογράφηση” των ιδρυμάτων, κατέγραψε και πιστοποίησε περισσότερα από 1.100, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ...


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι φόροι λυγίζουν το παλαιότερο κοινωφελές ίδρυμα της Ελλάδας Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top