Το πρωί της Τρίτης (5.30 πμ) ολοκληρώθηκε ένας μαραθώνιος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ο όποιος όμως έφερε, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, απλά συγκλίσεις σε κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία συνεχίζουν να μαίνονται.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018 αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Αντιθέτως παραμένουν πολύ μεγάλα μέτωπα στο πεδίο του εργασιακού.
Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 τα οποία επιθυμεί να μειώσει η κυβέρνηση τα κλιμάκια των θεσμών δεν είχαν τη δικαιοδοσία να διαπραγματευτούν και έτσι το θέμα παραπέμπεται προς επίλυση στο Εurogroup σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος.
Έγινε σαφές ωστόσο ότι πέρα από τα ανοιχτά μέτωπα επιχειρείται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία και για την διανομή ενός κοινωνικού μερίσματος έστω και μικρού σε αξία από την υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ που κατεγράφη στον προϋπολογισμό του 2016.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τηλεδιάσκεψη πριν το Εurogroup της επόμενης Δευτέρας προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο τα μέτωπα, ενώ όπως έγινε σαφές παραμένει ο στόχος της πρώτης πολιτικής συμφωνίας έως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως, ενώ παραμένει ακόμη ανοικτό και το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ.
Παραμένουν και ζητήματα στην ενέργεια, αλλά και η διαδικασία κοινής είσπραξης φόρων εισφορών όπως αναφέρθηκε θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί από τον Μάρτιο του 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Τελειώνει ο χρόνος
Περιορίζονται έτσι ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει το στόχο που η ίδια έχει θέσει για συμφωνία έως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε λίγο μετά τη 1πμ και αφού η ελληνική πλευρά είχε παραλάβει το επικαιροποιημένο κείμενο μνημονίου (SMoU).
Τα σενάρια
Αν οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως που θα ξεκινήσουν από σήμερα δεν αποδώσουν καρπούς, τότε δεν αποκλείεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές νέα κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα - τρίτη κατά σειρά - μέσα στο Δεκέμβριο.
Σε αυτό το σενάριο η τελική πολιτική συμφωνία μπορεί να γίνει στο τέλος του χρόνου ή στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Αλλά τόσο η πλευρά της κυβέρνησης όσο και αυτή των θεσμών συνεχίζει να επιθυμεί σύγκλιση το ταχύτερο δυνατό για να προλάβει την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Το πρώτο κρας τεστ θα έρθει πολύ νωρίτερα στις 28 Νοεμβρίου. Τότε συνεδριάζει το EWG ενώ στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί η έλευση των κ.κ Μοσκοβισί και Κερέ.
Αν υπάρξει καθυστέρηση τότε ενδεχομένως να επιχειρηθεί στην υπουργική σύνοδο του Δεκεμβρίου μία πρώτη συμφωνία ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, όπως άλλωστε συνέβη και στην πρώτη αξιολόγηση για την οποία οι αποφάσεις ελήφθησαν διαδοχικά τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Τα μέτωπα
Το μεγαλύτερο ενδεχομένως μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες είναι αυτό του δημοσιονομικού κενού για το 2018 αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ισχύουν τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση επιθυμεί να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή πριν αλλάξει ο χρόνος προκειμένου να να μην πρέπει να καθοριστεί πρωτογενή πλεονάσματα για το 2021.
Ωστόσο αυτό με βάση την δική της θέση περί αλλαγής του στόχου πλεονασμάτων απαιτεί να υπάρχει έως τότε συμφωνία και με το ΔΝΤ.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα απαρτιζόταν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τους Γ. Σταθάκη, Ε. Αχτσιόγλου, Γ. Χουρλιαράκη, Πετρόπουλου και Αλ. Χαρίτση. Το διαπραγματευτικό επιτελείο συνάντησε και ο Κυβ. Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναχωρεί από την Αθήνα προκειμένου να προλάβει την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να φύγουν οι εκπρόσωποι των θεσμών της ΕΕ.
Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα τα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής πλευράς έκαναν σαφές ότι πριν ληφθούν αποφάσεις για τη διανομή του θα πρέπει να προηγηθούν σειρά διαπραγματεύσεων αλλά και πολύ προσεκτικός υπολογισμός. Διότι κανείς δεν αποκλείει μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξουν κενά όπως για παράδειγμα από αναθεώρηση των μεγεθών ή έκτακτες δαπάνες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το μέρισμα πρέπει να διανεμηθεί εντός του 2016 διότι διαφορετικά η υπέρβαση του στόχου θα μετρηθεί στον προϋπολογισμό και δεν μεταφέρεται χρονικά σε επόμενο έτος.
Αναφορικά με τις αποκλίσεις που βλέπουν ακόμα οι θεσμοί στα δημοσιονομικά του 2018 θα συνεχιστούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με επίκεντρο από ελληνικής πλευράς την αιτιολόγηση της επάρκειας των μειώσεων των δαπανών από την spending review αλλά και από τα παιδιά της άμυνας της υγείας και του clawback.
Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου