Ο Ερυθρός Σταυρός έχει επωμιστεί την κύρια ευθύνη της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας των προσφύγων στα Κέντρα Μετεγκατάστασης και Φιλοξενίας της χώρας, αλλά και έχει ουσιαστική προσφορά σε χώρους, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς, όπου έχουν κατασκηνώσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτό διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι» οι αξιωματούχοι των 20 εθνικών συλλόγων Ερυθρού Σταυρού από ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική, συνεχίζοντας την περιοδεία τους στα σημεία όπου ζουν πρόσφυγες και την ενημέρωσή τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα πεδία.
«Ο Ερυθρός Σταυρός καλύπτει τις υπηρεσίες υγείας ελαφρύνοντας το αρμόδιο υπουργείο από αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Ο ρόλος μας είναι συνεπικουρικός και πάντα με σεβασμό προς τον προγραμματισμό της πολιτείας», διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός.
Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, το δεύτερο σε μέγεθος μετά από αυτό στο Χέρσο, όπου διαμένουν αυτή τη στιγμή 3.500 πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη γενική κλινική με τη βοήθεια γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων ενώ διαθέτει και ειδική τέντα για τα μαιευτικά περιστατικά. Όπως ανέφερε ο κ. Αυγερινός, «είναι πολύ σημαντική η προσφορά του Ερυθρού Σταυρού, διότι ελαφρύνει σημαντικά το βάρος των δύο στρατιωτικών γιατρών στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς το πρόγραμμα εργασίας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο με το μέσο όρο ασθενών να ανέρχεται στους 80 ημερησίως».
Στο Κέντρο της Νέας Καβάλας, όπως και σε αυτό του Χέρσου Κιλκίς ―που διαθέτει τις ίδιες μονάδες (γενική και μαιευτική)― με μέσο όρο 20 ιατρικά περιστατικά την ημέρα, το προσωπικό στελεχώνεται από τον Γερμανικό και Φιλανδικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ ο Βρετανικός και ο Αυστριακός Ερυθρός Σταυρός έχουν αναλάβει τα εξίσου σημαντικά θέματα προαγωγής της υγείας και εκπαιδεύουν τους πρόσφυγες στους καθημερινούς κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούν για την πρόληψη των νοσημάτων.
Το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών στελεχώνεται από γιατρούς, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης, ενώ λειτουργεί παιδότοπος για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και η υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (Restoring Family Links), η οποία παρέχεται και σε όλα τα σημεία όπου δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός. Στην περιοχή της Ειδομένης η ιατρική μονάδα λειτουργεί με την βοήθεια του Ουγγρικού Ερυθρού Σταυρού με γιατρούς, νοσηλευτές και μεταφραστές, ενώ το Τμήμα Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης διανέμει καθημερινά 1000 δέματα ξηράς τροφής, εμφιαλωμένου νερού και υγειονομικό υλικό για ενήλικες και βρέφη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κουσαξίδης ανέφερε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται η δημιουργία άλλων 10 κέντρων μετεγκατάστασης, εκτός των 17 που ήδη λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας. Στόχος είναι το καθένα να φιλοξενεί κατά μέσο όρο 1000 άτομα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι καλύτερες.
Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό και στις διαρκείς αλλαγές στο προσφυγικό, τα στελέχη του Ελληνικού και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επαναπροσαρμόζουν τον σχεδιασμό της Επείγουσας Επιχείρησης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εξυπηρέτησης όλων αυτών των μικρών κέντρων με τη βοήθεια κινητών ιατρικών μονάδων που θα παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους φιλοξενούμενους πληθυσμούς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου