του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr
Περνούν περισσότερες από 18 ώρες της ημέρας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού και από αυτές πάνω από 2,5 καθηλωμένοι στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση. Η οθόνη τείνει να γίνει ο σύγχρονος καθρέφτης του Έλληνα, αφού, εκτός από την τηλεοπτική, η οθόνη του υπολογιστή ή του laptop και του tablet, απορροφά -σε καθημερινή βάση- 43 λεπτά για τους άνδρες και 25 λεπτά για τις γυναίκες. Μάλιστα ο χρόνος που αφιερώνουν στο ίντερνετ οι νεότερες ηλικίες είναι σαφώς μεγαλύτερος.
Τα στοιχεία ανήκουν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι Έλληνες στα χρόνια της κρίσης έχουν κλειστεί στο σπίτι, βουλιάζοντας στην αδράνεια του καναπέ. Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό μόλις 28,9% οι άνδρες ηλικίας 20 έως 74 ετών δηλώνουν ότι συμμετέχουν σε αθλήματα και υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 74 ετών είναι 20%.
Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά για πολλούς λόγους. Η εξίσωση «επιστροφή στο σπίτι»-καθιστική ζωή και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο λειτουργεί επιβαρυντικά για την υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες, τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί, με την παχυσαρκία να παραμένει μείζον ζήτημα τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά στην παιδική παχυσαρκία, η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά. Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο “WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, έδειξε ότι το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που τα Ελληνόπουλα έχουν επίσης ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, ιδίως αυτές της Βόρειας Ευρώπης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου