του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Η γιαούρτη ή το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζειο άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά. Μάλιστα είχαναπό τότε αντιληφθεί τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις θετικές του επιδράσειςστα έντερα.
Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωσητου γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοίαυτοί πρέπει να είναι άφθονοι και ζωντανοί στο τελικό προϊόν καθ' όλη τηδιάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητεςτου γιαουρτιού. Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενεςκατηγορίες τροφίμων στον κόσμο Τογιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τιςηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης.
Η γιαούρτη ή το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζειο άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά. Μάλιστα είχαναπό τότε αντιληφθεί τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις θετικές του επιδράσειςστα έντερα.
Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωσητου γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοίαυτοί πρέπει να είναι άφθονοι και ζωντανοί στο τελικό προϊόν καθ' όλη τηδιάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητεςτου γιαουρτιού. Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενεςκατηγορίες τροφίμων στον κόσμο Τογιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τιςηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης.
Το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινόσνακ, εύκολο και γρήγορο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών,ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμόςόλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του οργανισμού και στηδιατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικότερα«δομικά» συστατικά για την αύξηση των οργάνων και του σκελετού και κυρίως γιατην ανάπτυξη των μυών. Η βιταμίνη Α προστατεύει την όραση και τα δόντια, ενώείναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δέρματος, η Β2 χαρίζει ενέργειαστον παιδικό οργανισμό και η Β12, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει στηναπορρόφηση των συστατικών, συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών. αιμοσφαιρίωντου αίματος. Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουνμετά τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικήςχλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και τηναποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητεςλόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωσηκαι την απορρόφηση των τοξινών. Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά νακαταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες (όπως, λόγου χάρη, φυματίωση).
Οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι είναι υψηλής βιολογικήςαξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από του γάλακτος. Η ποσότητά τουςμάλιστα, όπως και εκείνη του ασβεστίου, είναι αρκετά μεγαλύτερη από τηναντίστοιχη του γάλακτος γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένημορφή. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, διότι είναιπερισσότερο τρωτές στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι, στο γιαούρτι γίνονταιαρκετές ζυμώσεις με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται (κατά 93%) από το έντερο πολύπιο εύκολα από ό,τι το γάλα.
Το γιαούρτι συμβάλλει στην ανάπτυξη και σωματική διάπλασητων παιδιών. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουντην αφομοίωση των συστατικών . Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούνθετική δράση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.
Ως τροφή το γιαούρτι βοηθάει στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίουκαι κατ’επέκταση στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημακαι είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης αρρώστων. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδαςτο γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικέςουσίες. Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία στόματοςκαι τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Άτομα που καταναλώνουντακτικά γιαούρτι έχουν λιγότερη τερηδόνα.
Εκτός από τη δράση εναντίον της κακοσμίαςτου στόματος, το γιαούρτι
φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού
συστήματος στις γυναίκες. Επιπρόσθετα βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση
παθήσεωντου πεπτικού συστήματος.
Δίαιτες για απώλεια βάρους που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι
περισσότερο αποτελεσματικές. Το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα
λιπαρών, βοηθάκατά τη δίαιτα, στην απώλεια λίπους από τον οργανισμό και
όχι μυϊκής μάζας. Παράλληλαπροσφέρει ασβέστιο στα οστά μειώνοντας τον
κίνδυνο απώλειας οστικής πυκνότηταςκατά τη διάρκεια της δίαιτας. Το ασβέστιο που προέρχεται από τη διατροφή, βρέθηκενα επιδρά εναντίον της παχυσαρκίας. Το ασβέστιο μειώνει τα επίπεδα της καλσιτριόληςμε αποτέλεσμα να μειώνεται το ασβέστιο εντός των λιπωδών κυττάρων του σώματος. Τοβιολογικό αυτό αποτέλεσμα του ασβεστίου οδηγεί σε αύξηση της χρήσης των λιπών απότα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορείνα ευνοεί την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ασβέστιο που προέρχεται απόγαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) είναι περισσότερο αποτελεσματικό εναντίοντης σύνθεσης λίπους παρά το ασβέστιο από άλλες πηγές. Επίσης, τα πλούσια Θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γιαούρτι και οι σχετικά λίγες Θερμίδες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα λόγωδυσανεξίας στην λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που περιέχει το γάλα. Κατά τη μετατροπήτου γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30%. Το αποτέλεσμα αυτής τηςμείωσης είναι ότι το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους πουδεν μπορούν να πίνουν γάλα. Φυσιολογικά το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτείενώ μόνο μια ώρα για το γιαούρτι.
Συμπερασματικά, το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστοκομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων, αφού έχει μεγάλη βιολογική αξία και μπορείκαι δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, προάγονταςέτσι την υγεία
Για να βρείτε το πιο υγιεινό γιαούρτι με πραγματικά χαμηλήπεριεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα στη συσκευασία.Να θυμάστε ότι η ζάχαρη που αναγράφεται στον πίνακα περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρακαι λακτόζη, που είναι η φυσική μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται στο γάλα.
H καθημερινή κατανάλωση χαμηλών λιπαρών ή άπαχου γιαουρτιούβοηθάει στην επαρκή πρόληψη ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης D πουέχουν ανάγκη οι περισσότεροι ενήλικοι και τα παιδιά
Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού, η ελαφριά του γεύση και το γεγονόςότι αποτελεί μια από τις πιο εύπεπτες τροφές, του δίνουν τη δυνατότητα ναμπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Έτσι μπορεί να καταναλωθεί στο γραφείοαντί για το μεσημεριανό φαγητό, σαν επιδόρπιο και φυσικά να αντικαταστήσει τοβραδινό γεύμα. Προτείνεται η κατανάλωσή του μετά από θεραπεία ασθενών μεαντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμώνστο εντερικό τους σύστημα (ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό).
Διαβάστε επίσης
Διαβάστε επίσης
Οστεοπόρωση. Τι είναι, επιπτώσεις, αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπείαΤο παιδί σας μπορεί να έχει οστεοπενία; Πώς μπορεί να το καταλάβετε; Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
- Ασκήσεις χρήσιμες για την οστεοπόρωση (πρώτο μέρος)
- ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΠΙΝΑΚΑΣ με περιεκτικοτητα τροφών σε ασβέστιο
Το κατσικίσιο γάλα συμβάλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους, της οστεοπόρωσης, της σιδηροπενίας, της αρτηριοσκλήρυνσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου