728x90 AdSpace

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

«Δες το. Σταμάτησέ το!»: Το σύνθημα της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2013


Eπιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Με το απλό αλλά ουσιαστικό σύνθημα «Δες το. Σταμάτησέ το!» θα υποδεχτούμε την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2013, από 27 έως 31 Μαΐου. 

Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης. 

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 27 έως 31 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος  (Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας) και ο κ. Αλέξανδρος Στρατηγός (Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος Ελλάδος) παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα στοιχεία για το μελάνωμα και τους υπόλοιπους τύπους καρκίνου του δέρματος καθώς και τα αποτελέσματα της περσινής εβδομάδας πρόληψης. 

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.

Στην εκστρατεία του Ευρωμελανώματος 2012 έδωσαν το παρόν περίπου 300 έλληνες δερματολόγοι, είτε ιδιώτες ιατροί, είτε στελέχη πανεπιστημιακών κέντρων ή κέντρων του ΕΣΥ. Συνολικά εξετάστηκαν 6103 άτομα, με το 66,3% να αφορά σε γυναίκες, υπερβαίνοντας συνολικά σε αριθμό τον αντίστοιχο περασμένων ετών. Διακόσια τρία άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 81 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος. Από τους τελευταίους, οι τριάντα περιπτώσεις αφορούσαν περιπτώσεις μελανώματος.

Τα τελικά αποτελέσματα είχαν επιγραμματικά ως εξής:  88 βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα, 68 βλάβες ύποπτες για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, 14 βλάβες ύποπτες για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ σε 292 ακόμη ασθενείς διαπιστώθηκαν βλάβες που αν και κρίθηκαν ύποπτες δεν ήταν σαφής ο κλινικός διαγνωστικός χαρακτηρισμός τους. 


ΜΥΘΟΙ & ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Κατά τη συνέντευξη τύπου οι ιατροί αναφέρθηκαν σε μύθους σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος:

Μύθος 1: «Οι ελιές από γεννησιμιού δεν έχουν φόβο»
Αλήθεια: Όλες οι ελιές στο σώμα μας πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεια. Το μελάνωμα μπορεί να εντοπιστεί σε έναν καινούριο σπίλο που εμφανίζεται σε καθαρό δέρμα αλλά και σε μία προϋπάρχουσα ελιά.

Μύθος 2: «Μια ελιά δεν πρέπει να αφαιρείται γιατί μπορεί να κακοφορμίσει»
Αλήθεια: Κάθε ελιά που είναι ύποπτη για κακοήθεια θα πρέπει να αφαιρείται άμεσα. Ο δερματολόγος είναι αυτός που θα κρίνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης του σπίλου.

Μύθος 3: «Τα αντηλιακά δεν προστατεύουν»
Αλήθεια: Πλέον η τεχνολογία μας έχει δώσει αντηλιακά που μπορούν να μας προστατέψουν σε σημαντικό βαθμό από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου. Η σωστή χρήση του αντηλιακού σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεθόδους προστασίας (όπως είναι η παραμονή σε σκιερά μέρη κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, η χρήση ρούχων και καπέλου ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κλπ) μπορούν να μας προσφέρουν ικανοποιητική προστασία από τον ήλιο.

Μύθος 4: «Ο ήλιος αυξάνει τη Βιταμίνη
Αλήθεια: Αυτό είναι αλήθεια, και μάλιστα πλέον γνωρίζουμε ότι η Βιταμίνη D πέρα από τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει για τα οστά προσφέρει προστασία και από πολλές άλλες παθήσεις. Ωστόσο ο ήλιος δεν παύει να αποτελεί έναν σημαντικό καρκινογόνο παράγοντα. Είναι προτιμότερο εάν θέλουμε να αυξήσουμε τη Βιταμίνη D να προσθέσουμε τις κατάλληλες τροφές στη διατροφή μας ή και να επιλέξουμε κάποιο κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. 

Μύθος 5: «Τα solarium εκπέμπουν ασφαλή ακτινοβολία»
Αλήθεια: Οι λάμπες των solarium εκπέμπουν UVA ακτινοβολία, η οποία πέρα από την ενεργοποίηση της παραγωγής μελανίνης πλέον γνωρίζουμε ότι έχει σημαντικό ρόλο και για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δημοτικότητα των solarium ίσως είναι ένας από τους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων μελανώματος ειδικά σε νέες γυναίκες (οι γυναίκες ηλικίας 18-39 ετών έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος σε σχέση με 40 χρόνια πριν).

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του δέρματος τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι:

  • Η αύξηση της έκθεσης στον ήλιο
  • Η αύξηση της επιφάνειας του δέρματος που εκθέτουμε στον ήλιο
  • Η πιο εύκολη πρόσβαση σε μέρη με ηλιοφάνεια για ψυχαγωγικούς σκοπούς
  • Η διαδεδομένη χρήση του solarium
  • Η μείωση της στιβάδας του όζοντος

Οι ιατροί τόνισαν ότι το μελάνωμα είναι «βαρύ φορτίο» κυρίως για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, καθώς τα άτομα και ιδιαίτερα οι άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα από τη νόσο. 
Η τακτική αυτοεξέταση, η επίσκεψη για εξέταση των σπίλων στον δερματολόγο και η σωστή χρήση μεθόδων αντηλιακής προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του δέρματος, από 27 έως 31 Μαΐου:
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού

Η εξέταση περιλαμβάνει:

  • Συμπλήρωση ερωτηματολογίου
  • Πλήρη εξέταση του δέρματος και καταγραφή των αποτελεσμάτων
  • Ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Η σημαντικότητα και η επιτυχία της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος έγκειται στα εξής σημεία:

  • Ανίχνευση πρώιμων μελανωμάτων σε εξεταζόμενους
  • Αναγνώριση ατόμων με παράγοντες κινδύνου (όπως είναι ο μεγάλος αριθμός σπίλων)
  • Ευρύτατη ενημέρωση της κοινής γνώμης, η οποία διαφαίνεται και από την προσέλευση ασθενών για έλεγχο όλο τον χρόνο καθώς και την αλλαγή στις στάσεις και τις συμπεριφορές πρόληψης.

Η ΕΔΑΕ και με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay, δημιούργησαν την πρωτοποριακή ιστοσελίδα αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν έναν από τους δερματολόγους από 27 έως 31 Μαΐου, η ιστοσελίδα www.myskincheck.gr προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), με τη μέθοδο ABCDE*. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι ένας καθρέφτης χειρός.  Παράλληλα, το www.myskincheck.gr αποτελεί τον απόλυτο δερματολογικό σύμβουλο, αφού προσφέρει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα, ενότητα όπου μπορεί το κοινό να στείλει ερωτήσεις / απορίες και δυνατότητα αναζήτησης δερματολόγου (όχι μόνο για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, αλλά για όλο το χρόνο).
*Συνιστώμενη μέθοδος από το “The Skin Cancer Foundation”


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Δες το. Σταμάτησέ το!»: Το σύνθημα της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2013 Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top